Stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Rechtestraat
Locatie Rechtestraat 11, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Rechtestraat, Hoogbrug en Neteboord tussen Rechtestraat en Kerkstraat

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds gekende brouwerij "Den Anker" reeds vermeld in 1565. In het tweede kwart van de 19de eeuw omgevormd tot stokerij voor brandewijn en zoutziederij. In 1867 ingericht als bank. Na de liquidatie in de jaren dertig verbouwd tot textielzaak.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand; sobere rechthoekige vensters met ijzeren hekjes en beschilderde lekdrempels. Middenrisaliet met rechthoekige deurvenster in neoclassicistische omlijsting: kroonlijst op gegroefde consoles en ruitmotief op de fries. Hogerop rechthoekige venster in geprofileerde omlijsting met bekronend stucwerk en paneel met twee leeuwen in reliëf (bankembleem). Houten kroonlijst op modillons.

  • MORTELMANS J. & VAN DER WEE H., Een historische wandeling. Het Lierse stadsbeeld in de 18e en 19e eeuw, in 't Land van Ryen, 1963, p. 133-135.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rechtestraat

Rechtestraat (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.