Stadswoning en smidse

Gemeente Lier

• Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning en smidse

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Smidse Declerck
gelegen te Rechtestraat 17 (Lier)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Rechtestraat, Hoogbrug en Neteboord tussen Rechtestraat en Kerkstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk samen met nummer 15 brouwerij "De Son". Circa 1763 gesplitst in "De kleine Zon" en "De grote Zon". Begin 1899 eigendom van de smid Fr. De Clerck-Van Beirs. De smidse achteraan in de tuin bleef bewaard.

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevel; rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijsting. Houten kroonlijst op modillons. Aangepaste begane grond met oorspronkelijk centrale deur.

Smidse, vermoedelijk restant van de oorspronkelijke brouwerij, opklimmend tot begin 18de eeuw en gelegen aan de Nete. Alleenstaand bakstenen gebouw van vier traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gevels met rechthoekige vensters onder houten lateien en voorzien van zandstenen onderdorpels. Deels gedichte muuropeningen in westelijke en oostelijke zijgevel en sporen van zandsteen.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 94.

Auteurs: Kennes, Hilde