Stadswoning In 't Leerke

Alternatieve naam De Gulde Leere

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Het Leerken

is beschermd als monument Stadswoning In 't Leerke

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok evenwijdig aan straat), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Gedecapeerde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl; bekronend driehoekig fronton met eierlijst en oculus versierd door guirlande. Voorts rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijsting voorzien van oren en neuten. Rechthoekige deur en bovenlicht in dito omlijsting getooid met guirlande. Bovenlicht voorzien van houtwerk met "vergulde ladder" en opschrift "In 't Leerke". Ingegrift jaartal 16/56 aan weerszij van de sluitsteen.

Auteurs: Kennes, Hilde