Karel Boomstraat

Beschrijving

Oude veldweg tussen Vrijheid en Katelijnestraat. Voorheen zogenaamd Bonaartstraat, wellicht ontstaan uit een familienaam en reeds in 1405 vermeld. In de volksmond nog vaak Bonenstraat genoemd. Huidige naamgeving (1930) naar Karel Boom, Hoogstratense kunstschilder (1858-1939), die onder meer de muurschilderingen in het stadhuis realiseerde.

Op Ferraris- en Vander Maelenkaart (circa 1775 en circa 1854), alleen bebouwd tussen Vrijheid en Mouterijstraat. Huidige bebouwing met in het begin van de straat, verschillende arbeidershuizen opklimmend tot circa 1900 gelegen op de oude rooilijn. Verderdoor enkele interessante huizen uit de jaren circa 1930, onder meer dubbelwoonst nummers 49-51 van 1929 met vernieuwingen in gevelcompositie, betonlateien, uitgespaard hoekportaal en hoekhuis nummer 59 van 1932 met zijdelingse en hoekramen.

• VERBEECK B., Typologie van Hoogstraatse volkswoningen van 1900 tot 1940, in Verhandeling tot het behalen van de graad van architect, Henry van de Velde-Instituut Antwerpen, 1994-1995, p. 28, 33-36.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet