Meerdorp

Beschrijving

Vanouds kern van de gemeente, zie dichte bebouwing op de Ferrariskaart (circa 1775); klein deel van de noord-zuid-verkeersas, die in zuidelijke richting naar Minderhout loopt en in noordelijke richting wordt opgesplitst in verbindingen naar Zundert (Nederland), Meerle of Meersel-Dreef.

Heterogene bebouwing: sporadisch nog typische tot de 19de eeuw opklimmende dorspbebouwing bestaande uit -veelal reeds gewijzigde- dorpswoningen van één bouwlaag, onder meer nummers 15-19, 43-45, 60, 62, 66, 71, en burgerhuizen van twee bouwlagen afwisselend met bebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw - en banale bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw zoals woningen, banken, winkels, cafés.

In de 19de eeuw waren te Meerdorp diverse brouwerijen gelegen, expliciet vermeld op de Vander Maelenkaart (circa 1854): op nummer 20 baten de nazaten van het oude brouwersgeslacht Sterkens, minstens opklimmend tot 1731, nog steeds een brouwerij uit; van het oude brouwershuis staat echter niets meer overeind; achterin nog twee parallelle bakstenen brouwerijgebouwen onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat); in uiterst rechts volume bleven een door metselwerk omgeven koperen bierketel en een met houten wand beschermde roerkuip bewaard en nog in werking.

Op nummer 26 nieuw woonhuis met oude aanhorigheden: aanpalende travee onder steil zadeldak met verankerde bakstenen zuidelijke zijpuntgevel met vlechtingen en een lagere verankerde aanbouw onder zadeldak met gecementeerde zuidelijke zijpuntgevel.

Ter hoogte van de nummers 11-13 /Vredeboomstraat staat de "vredesboom": naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant, zie benaming Vredeboomstraat.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle