Geografisch thema

Minderhoutsestraat (Minderhout)

ID
5546
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5546

Beschrijving

Oude verbindingsweg, reeds als dusdanig vermeld in 1460; maakte voorheen deel uit van de hoofdas die het dorp van zuid naar noord doorsneed, zie de Vander Maelenkaart (circa 1854) expliciete vermelding van "Minderhoutsche Straet"; straat in het centrum, vertrekkende van het van Aertselaerplein (Hoogstraten) en eindigend op de Meerseweg (Meer), tracé min of meer parallel aan de huidige hoofdas Van Aertselaerstraat-Minderhoutdorp-Desmedtstraat. Enkel de onpare zijde tot aan de Venhoef ligt op Minderhout.

Banale 20ste-eeuwse woningbouw met sporadisch hoeven uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en kleinschalige bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw: overwegend (boeren)arbeiderswoningen of kleine burgerhuizen van twee tot drie traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan of loodrecht op de straat, mechanische of Vlaamse pannen, golfplaten); sommige gekoppeld en met spiegelbeeldschema, zie de nummers 23-25 douanewoningen onder tentdak met onregelmatige schilden, de nummers 49-51; andere met aanbouw.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Minderhoutsestraat (Minderhout) [online], https://id.erfgoed.net/themas/5546 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.