erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Lambertus

bouwkundig element
ID: 1063   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1063

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoromaanse kruisbasiliek, gebouwd in 1933-36 in opdracht van pastoor Wolters. Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en hersteld in 1945.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vijf traveeën met transept met zijbeuken in de vierde travee, een voorstaande, vierkante toren, geflankeerd door portalen en een halfronde traptoren aan de rechtse zijde, twee halfronde kapellen in de eerste travee van elke zijde van het schip, een koor met kooromgang, en sacristieën aan weerszijde tussen schip en transept.

Breukstenen gebouw met afwerking van hardsteen. De toren telt vier geledingen, op elke zijde bekroond door een puntgevel; ingesnoerde naaldspits (leien). Rondbooglisenen en rondboogvormige boogfriezen. Neoromaanse rondboogportalen in een geprofileerde omlijsting. Rondboogvensters.

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Bilzen. Brussel - Sint-Truiden, 1975, p. 35-37.

Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996

Aanvullende informatie

Het orgel werd in 1856 door Pereboom & Leyser (Maastricht) geplaatst als tweedehands instrument. Het gaat om een 17de-eeuwse orgelkast, mogelijks van de hand van orgelmaker Andries Severijn (Maastrichtenaar, later in Luik alias André Séverin, overleden in 1673) gezien het meermaals voorkomen van zijn signatuur ‘A Sev’. Van Severijn's oeuvre blijft vandaag niet veel over.

Na Severijn zijn aan het orgel nog volgende orgelbouwers bedrijvig geweest:

  • A. Binvignat (eveneens uit Maastricht), 1822
  • W. Pereboom & J. Leyser (Maastricht), 1856, overplaatsing naar Veldwezelt en renovatie
  • W. Pereboom & zoon, 1899, niet bepaalde werken
  • P. Pereboom (Maastricht), 1930, overplaatsing in de nieuwe kerk van Veldwezelt
  • B. Pels (Herselt), 1976; herstelling.
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Digitaal beschermingsdossier DL002157, Orgel Sint-Lambertuskerk (S.N., 2001).
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum: 26-05-2016

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Lambertus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1063 (Geraadpleegd op 17-02-2020)