Ulicotenseweg

Beschrijving

Van in het dorpscentrum vertrekkende verbindingsweg, loopt in oostelijke richting naar Ulicoten (Nederland); naar het dorpscentrum toe een banale vrijstaande 20ste-eeuwse woningbouw, naar het oosten toe een open landelijk omgeving. Doorkruist het oude gehucht Rode, beter bekend als Rooy; pas na de Middeleeuwen ontstond het onderscheid tussen de Hoge en Lage Rooy, zie de Ferrariskaart (circa 1775) met expliciete vermelding van de "Hoogen rooy". De benaming, te verstaan als "gerooid bos", duidt op een bebost gebied, in de vroege Middeleeuwen gerooid tot landbouwland en later opnieuw afgetakeld tot heidegebied; midden 19de eeuw kwam de Gentse nijveraar J.B. Voortman evenals E. Jacquemyns naar Meerle om te starten met grootschalige heideontginningen, zie items. Thans vormt Rooy nog steeds een bosrijk gebied van circa 65 hectare zowel ten noorden als ten zuiden van de straat.

• MUËSEN G., Meerle en het land van Hoogstraten in de Middeleeuwen, in Jaarboek van Koninklijk Hoogstraatse Oudheidkundige Kring, LI, 1996.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle