Hoogstraatsesteenweg

Beschrijving

Deel van de provinciale baan Oostmalle-Breda, gelegen tussen Dorp en Gammel. Het vroegere traject van de heerbaan liep van Oostmalle via Brandgravenweg, Oude Baan, Heerbaan, Klein Gammel en Heesbeekweg tot Leemputten en zo verder naar Hoogstraten. Rijkevorsel-centrum werd niet aangedaan, wel het hertogelijk jachtgoed De Hees (zie Hees).

De verbinding van Oostmalle via Rijkevorsel-centrum naar Hoogstraten kwam pas in 1842 tot stand. Eerste gekasseide weg van het dorp. In 1930 werd het wegdek verbreed. De gemeentescholen, later ook het gemeentehuis, werden aan de nieuwe steenweg gevestigd. Lintbebouwing opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw.

• ROMBAUTS W., Ontsluiting van de Noorderkempen. De aanleg van de steenweg Hoogstraten-Oostmalle-Lier 1836-1842, in Jaarboek 1993-1994 van de Provinciale Commissie voor Geschiedenis en Volkskunde, 1996, VI, 98-117.
  • SMITS J., De verkoop van de oude baan in 1841, in Heemkundige Kring Rijkevorsel, 1997, 114-128.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet