Dorp

Beschrijving

Kern van de gemeente, gevormd door een rechte straat tussen de Herentalsesteenweg en de spoorlijn Lier-Herentals. Van een dorpsplein is geen sprake; ongeveer halverwege bevindt zich de kerk met omringend kerkhof, een beschermd landschap. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich de gebouwen van de vrije basisschool. Voorts heterogene, eenvoudige eengezinswoningen, voornamelijk uit de 20ste eeuw, onder meer nummer 61, een intacte dorpswoning.

Opmerkelijk is de inplanting van een cottage-getinte villa (nummer 44) in de onmiddellijke omgeving van de kerk, op het kadaster ingetekend in 1933 en opgetrokken als woning van de toenmalige hoofdonderwijzer.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bouwel, schetsen 1933/4.
  • Gegevens verstrekt door de heer F. Drijbooms.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.