Grote Markt

Beschrijving

Geplaveid ellipsvormig plein met centraal de lakenhal met beiaard, Boerenkrijgmonument ten zuiden en waterput en pomp ten noordoosten, recente heraanleg met parking en bloembakken. Heterogene bebouwing uit diverse periodes en in variërende bouwstijlen, oudste en meest representatieve panden aan westzijde (nummers 9- 39); enkele bewaarde 19de-eeuwse lijstgevels met aan winkel- of horecafunctie aangepaste puien (nummers 6, 16, 19, 36, 38). Nummer 11 oorspronkelijk met driedelige winkelpui opgericht naar ontwerp van J.B. Van Bouchout van 1914. Ontpleisterde nummer 12 met sobere houten winkelpui en neotraditioneel "Hotel De Zalm" (nummer 21) van 1926, nummer 20 van 1932 en nummer 3 naar ontwerp van de Mortselse architect A. De Backer van 1929.

• Stadsarchief Herentals, Bouwaanvragen 1.778.511, 1914-1921, 1929.
  • GORIS J.M., De beiaard en "de Salm" van Herentals. Enkele losse historische beschouwingen (Geel, de Stad der Simpelen, in Jaarboek van de Vrijheid en het Land van Geel, XXVI, 1989, p. 108.

Auteurs: Steyaert, Rita