Hoeve De Leenhoeve

Beschrijving

Hoeve met boomgaard ten noorden en gelegen te midden van weiland. Langgestrekte hoeve met jaarankers 1751 in de noordelijke zijgevel. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gecementeerde plint, samen elf traveeën, onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische + Vlaamse pannen). Ten zuiden later aangebouwde schuur van drie traveeën, oorspronkelijk losstaand. Waterput aan oostzijde.

Westgevel woning: beluikte en betraliede, rechthoekige vensters met arduinen latei onder strek van gesinterde baksteen; stroomlagen erboven wellicht wijzend op aanpassing der muuropeningen; zandstenen onderdorpels. Rondboogdeur met beschilderde boog. Stalgedeelte met aangepaste rechthoekige vensters en in de zevende travee gedichte rondboogpoort met bewaarde zandstenen imposten. Noordelijke zijgevel gemarkeerd door verlaagd aandak, muurvlechtingen, rondboogluiken in witgekalkte omlijsting, gepikte plint en rechthoekig betralied keldervenster in zandstenen omlijsting; ontlastingsboog van gesinterde baksteen. Achtergevel met aangepaste muuropeningen en latere aanbouwsels.