Heusdendorp

Beschrijving

Vrij ruim oud dorps- en kerkplein waarvan de vroeger meer uitgesproken driehoekige vorm minstens tot begin 18de eeuw teruggaat. Op een kaart van P.J. Benthuys van 1725 als dusdanig voorgesteld met vermelding van "locus pagi". Plein ongeveer in het midden van de gemeente op een zandige opduiking naast de Scheldemeersen bij een vroeger Scheldeveer. Stichting van de oude parochiekerk (ongeveer ter hoogte van de huidige) in de zuidwestelijke hoek van het plein zou opklimmen tot de 12de eeuw. Vanuit de noordoostelijke en zuidoostelijke hoek van het kerkplein vertrekken twee oude dorpsstraten, heden respectievelijk Tramstraat en Steenvoordestraat. Afgezien van losse woningbouw aan de drie zijden van het plein, bevond zich tot begin 20ste eeuw vlak tegenover de kerk aan de noordwestzijde van het plein het "Kasteel ter Kerchove", zetel van de gelijknamige heerlijkheid en tevens de voornaamste heerlijkheid van Heusden (zie Veerdreef nummer 4). Huidige pleinwanden met aaneengesloten bebouwing waartussen enkele grootschalige 19de-eeuwse dorpshuizen die nog steeds beeldbepalend zijn voor dit overigens goed bewaard en sfeervol plein rondom beplant met platanen. Het vroeger omheinde kerkhof werd recent ontruimd en samen met de achterliggende kerkkouter heraangelegd met een deel van de overblijvende rode beuken.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1397.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke