Balegemstraat

Beschrijving

Hoofdstraat van het dorpscentrum. Parochiekerk ingeplant bij het begin van de straat aan de westzijde op de hoek met Pastorieberg. Vanaf de kerk zuidwaarts afhellende smalle straat met lintbebouwing: voornamelijk in oorsprong 19de-eeuwse dorpshuizen van anderhalve of twee bouwlagen, de meeste met in de loop van de 20ste eeuw aangepaste of gemoderniseerde voorgevel. Oostelijke straatkant (onpare nummers) met verspringende rooilijn.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke