Steenweg

Beschrijving

Deel van de oude Romeinse heerbaan of steenweg Gent-Oudenaarde, die de gemeente van het zuiden naar het noorden doorkruist, gedeeltelijk rechtgetrokken en gekasseid in de 18de eeuw. Het zuidelijk deel valt thans samen met de Nieuwe Steenweg, de expresweg Gent-Oudenaarde-Valenciennes, in 1972 aangelegd als nieuwe rechttrekking met vier baanvakken. Oude steenweg met gebogen tracé, ongeveer parallel aan de Scheldebocht en doorsneden door enkele belangrijke dorpsstraten: de Noël Schoorensstraat (oude Kerkstraat) bij de vroegere afspanning en brouwerij-stokerij De Hert, de Stationsstraat met nieuw kerkplein en imposante neogotische Sint-Amanduskerk, de 's-Gravendreef met rechts het domein van het vroegere "Kasteel van Eke", de Nieuwe Steenweg met op het kruispunt een gewitte bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1776 (oorspronkelijk in de 's-Gravendreef en hier overgebracht bij het aanleggen van de Nieuwe Steenweg in 1972 en voorzien van beeld van Broeder Isidoor), en de Sint-Annastraat met de wijk Landuit. Een gedeelte van de steenweg, ter hoogte van 's-Gravendreef tot voorbij het kruispunt met Nieuwe Steenweg, is nog afgebakend met eiken. Voor het kruispunt met de Nieuwe Steenweg stond tot 1926 een houten korenwindmolen, minstens daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw, in 1890 voorzien van een stoommachine. Zeer heterogene bebouwing met enkele landhuizen in boomrijke tuinen, alleenstaande hoevetjes (onder meer nummer 54 met aangepast woonhuis en behouden ijzeren straathek tussen pijlers), kleine aaneensluitende 19de-eeuwse dorpshuizen (onder meer nummer 99-101-103, 113, nummer 264 met oude kern aangegeven door het linker zijaandak met vlechtingen) en imposantere dorpshuizen uit de 19de en de 20ste eeuw, bijvoorbeeld nummer 136-138, in tuin gelegen tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect E. Claeys van 1935. Voorheen stonden op de steenweg talrijke herbergen die nu veelal verdwenen zijn of vernieuwd. Naast de herberg "De Keizer" met afspanning (thans nummer 157-159) bevond zich in de 18de eeuw en tot 1923 het wethuis, later gemeentehuis. Vanaf 1923 deed een gedeelte van de oude jongensschool (nummer 128-130) dienst als gemeentehuis. Achter de herberg was in de eerste helft van de 20ste eeuw ook een vlasfabriek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen