Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Thans gesloten hoeve, voorheen hoeve met losstaande bestanddelen (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Het huidig uitzicht dateert grotendeels van 1863.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Boerenburgerhuis en ingangspoort aan straatzijde, in één vleugel, drie + één travee en twee bouwlagen. Ordonnantie van 1863: rechthoekige, beluikte benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, strekse bovenvensters met kordon vormende, hardstenen lekdrempels. Aan erfzijde behield het woonhuis sporen van de oude kern: getoogde vensters in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, voorheen beluikt (tweede helft 18de eeuw). Rechthoekige deur aan erfzijde, in een vlakke, hardstenen omlijsting. Korfboogvormige inrijpoort met hardstenen imposten en sluitsteen, met opschrift HH/ JH/ 1863. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen; in de geveltop, een getoogde vensters confer supra (tweede helft 18de eeuw), thans gedicht.

Rechts van het erf, een voormalige stal, aan het eind van de 19de eeuw gedeeltelijk als woonhuis ingericht; haaks tegen de achtergevel een recente, ruime varkensstal.

De dwarsschuur, achteraan het erf, heeft recente muuropeningen.