Teksten van Gevangenis Het Steen

Gevangenis Het Steen ()

"Het Steen" werd opgetrokken in 1393 en gebruikt als stadsgevangenis tot midden 16de eeuw. Later verhuurde men het als opslagplaats aan het bakkersambacht, vanwaar de alternatieve benaming "Bakkerstoren". Tijdens de Franse overheersing werd het verkocht. In 1927 werd de bestaande gevelopening op de begane grond verbreed. Het gebouw is sinds 8 mei 1992 bij Ministerieel Besluit beschermd als monument.

Laat 14de-eeuwse traditionele torenvormige constructie van drie bouwlagen en één travee op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak (pannen) met de nok loodrecht op de straat. Het is opgetrokken uit zandsteen met gebruik van baksteen voor de herstelling van de geveltop en heeft rechthoekige muuropeningen, op de begane grond verbreed en onder een ijzeren I-balk. De geveltop bevat een oogvormige muuropening.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 575 dossier zonder nummer.
  • LENS A. en MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 63.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde

Opgetrokken in 1393 en gebruikt als stadsgevangenis tot midden 16de eeuw. Later verhuurd als opslagplaats aan het bakkersambacht, vandaar "Bakkerstoren". In 1778 ook het Vischtoreken genoemd. Verkocht tijdens de Franse overheersing.

Torenvormige constructie op rechthoekige plattegrond; opgetrokken uit zandsteen, deels uit baksteen (latere top); drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, pannen). Aangepaste muuropeningen, deels gedicht; rechthoekige houten luiken en garagepoort; laatstgenoemde onder ijzeren I-balk, voorzien van rozetbouten. In top gedichte oogvormige muuropeningen. Tot 1958 bevond zich hier het "Buildragershuisje", herbouwd op het F. Timmermansplein in 1963.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 63.

Auteurs:  Kennes, Hilde