Latemstraat

Beschrijving

Eén der oudste en nog steeds belangrijkste straat waar het eigenlijke Latem ontstaan is. Ze doorkruist haast geheel de gemeente in oost-westelijke richting van het Dorp tot de grens met Deurle en vertoont langsheen haar vrij bochtig tracé een heterogene bebouwing. Van de talrijke boerderijen bleven nog enkele, vaak in aangepaste vorm bewaard. Bij nummer 99 bleef enkel de oude bakstenen dwarsschuur uit de 18de eeuw behouden (links zijaandak met vlechtingen).

Vooral bij het begin van de straat komen rijhuisjes voor en kleine dorpswoningen waar begin deze eeuw kunstenaars verbleven (zie gedenkplaten: nummer 16 (Karel Van de Woestijne,gedenkplaat van J. Cantré van 1939) en nummer 43 (gebroeders Van de Woestijne)).

Het klooster met vrije katholieke lagere school, sinds 1963 zogenaamd "Sancta Maria Instituut" (nummer 32), opgerichtin 1879 in de in 1876 gebouwde "congregatiekapel" naar ontwerp van architect A. Van Assche, groeide in de loop van de 19de en 20ste eeuw uit tot een schoolcomplex met heden voornamelijk vernieuwde schoollokalen. De feestzaal, gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect E. Magerman, vertoont nog de typische ogivale dakvorm met ingewikkelde houten dakconstructie zichtbaar aan de binnenzijde.

Op de plaats van de ernaast gelegen vroegere pastorie (minstens uit de 18de eeuw) verrees circa 1976 naar ontwerp van I. Van Mossevelde een modern wooncomplex voor bejaarden zogenaamd "Priesterage" (nummer 34). Op de grens met Deurle bevond zich vroeger de Warande van de heren van Nevele. Deze bossen werden voornamelijk vanaf de jaren 1920-30 verkaveld voor villabouw in ruime boomrijke tuinen. Ze werden gebouwd als zomerverblijven van Gentse notabelen en zien uit op de circa 1910 aangelegde golf, bijvoorbeeld nummer 151, voorheen zogenaamd "Good Lie" van 1927 naar ontwerp van architect V. Vaerwyck in een landelijke doch functionele baksteenarchitectuur, nummer 153, zogenaamd "Vogelzang" van 1928 met latere vergrotingen door architect A. Van Outryve, nummer 155 van 1929 in landelijke stijl naar ontwerp van architect Cloquet, nummer 165 van 1928 in cottagestijl naar ontwerp van architect M. Fetu en nummer 173 (onlangs gesloopt) van 1925 naar ontwerp van architect A. Desmet.

• SCHEERDER J., Honderd jaar vrij katholiek onderwijs te Sint-Martens-Latem, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek IX, 1979-80, p. 89-144.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen