Brouwerij De Hazewind

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Vismarkt
Locatie Vismarkt 33-35, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij De Hazewind

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Brouwerij De Hazewind

Deze bescherming is geldig sinds 08-05-1992.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In de 19de eeuw belangrijke brouwerij. Laat-classicistisch breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Gedecapeerde (naar verluidt circa 1960) pilastergevel met natuurstenen plint en doorgetrokken puilijst. Eenvoudige rechthoekige vensters voorzien van arduinen latei en lekdrempel; spiegels op de borstweringen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting onder kroonlijst op gegroefde consoles en pijnappel; bovenlicht versierd met vergulde hazewind en vier brouwersattributen. Uiterst rechts rechthoekige poort, vergroot circa 1922, met behouden pilasterversiering in rechter wand, bij de aanpassing nagebootst in linkse wand met ingebrachte empirevleugeldeur. Houten kroonlijst op klossen.

Interieur: gang met Ionische pilasters en landschapsschilderingen van 1867 door J.L. Dijckmans; bewaarde Engelse trap met aangepast bovenlicht; deuren in entablementomlijsting op acanthusbladconsoles; op de bovenverdieping bewaarde deur met empire-rondbooglicht en slaapkamer met dito schouw en alkoof.

Voormalig bakstenen bedrijfsgebouw (zijde Vlietje) met houten binnenstructuur.

  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 66.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Vismarkt

Vismarkt (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.