Brouwerij De Hazewind

Gemeente Lier

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij De Hazewind

is beschermd als monument Brouwerij De Hazewind

Beschrijving

In de 19de eeuw belangrijke brouwerij. Laat-classicistisch breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Gedecapeerde (naar verluidt circa 1960) pilastergevel met natuurstenen plint en doorgetrokken puilijst. Eenvoudige rechthoekige vensters voorzien van arduinen latei en lekdrempel; spiegels op de borstweringen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting onder kroonlijst op gegroefde consoles en pijnappel; bovenlicht versierd met vergulde hazewind en vier brouwersattributen. Uiterst rechts rechthoekige poort, vergroot circa 1922, met behouden pilasterversiering in rechter wand, bij de aanpassing nagebootst in linkse wand met ingebrachte empirevleugeldeur. Houten kroonlijst op klossen.

Interieur: gang met Ionische pilasters en landschapsschilderingen van 1867 door J.L. Dijckmans; bewaarde Engelse trap met aangepast bovenlicht; deuren in entablementomlijsting op acanthusbladconsoles; op de bovenverdieping bewaarde deur met empire-rondbooglicht en slaapkamer met dito schouw en alkoof.

Voormalig bakstenen bedrijfsgebouw (zijde Vlietje) met houten binnenstructuur.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 66.