Dorpsstraat

Beschrijving

Deel van de vroegere Statiestraat tussen Rijksweg en Machelendorp; het gedeelte tussen Rijksweg en spoorlijn is nu de Posthoornstraat.

Behouden lage bebouwing, onder meer bij het kruispunt met de Petegemstraat, met verankerde gewitte gevels op gepikte plint (nummer 56) en herberg zogenaamd "In de Graaf van Vlaanderen", met parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op de splitsing met Hoevestraat, driehoekig pleintje met oorlogsmonument door beeldhouwer A. Van Parijs en vrijheidsboom, ingehuldigd in 1919.

Naast de gemeenteschool, Frans militair kerkhof, gewijd in 1919 en vergroot in 1921 voor de gesneuvelden van 1918 in Machelen en omgeving.

• TAELMAN M., De Gulderoute te Machelen, Zulte, s.d.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen