Gaston Martensplein

Beschrijving

Vroegere Dorpsplaats, voorheen met verschillende herbergen tussen de kerk en de steenweg. Sterk beschadigd door de beschietingen in 1918 en slopen van een deel van de bebouwing bij de huidige Staatsbaan. De vroegere pastorie in 1845 ingericht in herberg "de Valke" aan de steenweg, verdween in 1979. Huidige pastorie (nummer 7) en zogenaamd "parochiezaal" (nummer 5) op een gevelsteen met Latijns opschrift onder meer gedateerd 1928.

Heden ruim driehoekig, recent heraangelegd kerkplein met parking en groenvoorziening op de plaats van het vroegere ommuurde kerkhof met fraai ijzeren hek, verdwenen in 1959. Monument van de gesneuvelden van 1914-1918 en 1940-1945 met standbeeld van een soldaat aan de steenweg.

• VANDEPUTTE M., De oude pastorij te Zulte, in Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, 1990, p. 9-11.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen