Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoningen

Beschrijving

In kern 17de-eeuwse huizenrij, eertijds eigendom van de school Muys of de marollen (zie Bril nummers 4-6). Opbrengst van de verhuur gebruikt voor het onderhoud van de school.

Sterk aangepaste breedhuisjes van elk drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Deels bepleisterde, bakstenen lijstgevels op gecementeerde en deels beschilderde plint; licht getoogde muuropeningen; gecementeerde rechtstanden op de begane grond, met sporen van voormalige kwarthol geprofileerde omlijstingen bij de deuren. Zevende travee (nummer 3): voormalige toegang tot de tuin met poort in gedrukte 17de-eeuwse rondboogomlijsting (grotendeels gecementeerd) met imposten en neuten. Gebogen zandstenen waterlijst met sluitsteen. Hogerop rechts: arduinen nis in neoclassicistische stijl, vervaardigd door de Lierse beeldhouwer J. Van der Wee; beeld van de Immaculata Conceptio van gepolychromeerde terracotta. Geprofileerde, bepleisterde daklijst en houten kroonlijst.

• CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 87.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 238.