Dentergemstraat

Beschrijving

Op de Molenkouterterhoogte van nummer 35 was sinds de 15de eeuw een molen bekend, in 18de-19de eeuw nog een houten korenwindmolen, die in 1855 vervangen werd door een stenen stellingmolen, afgebroken in 1917.

Bij het kruispunt met de spoorlijn Deinze-Tielt, Onze-Lieve-Vrouwekapel daterend van 1900.

• Pastorie Wontergem, Liber Memorialis.
  • GOEMINNE L. 1979: Geschiedenis van de windmolens te Wontergem, Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde XLVI, 205-210.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen