Twee burgerhuizen

Beschrijving

Eertijds eigendom der zwartzusters, door de Fransen in 1798 aangeslagen en openbaar verkocht. Twee gelijkaardige breedhuizen van elk vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, kunstleien), uit de 17de eeuw. Nummer 66 met links aandak en schouderstukken.

Verankerde en bakstenen lijstgevels met verkleinende ordonnantie. Aangepaste muuropeningen: rechthoekige vensters in beschilderde omlijsting; op de begane grond beluikt en met kwarthol beloop; boven sporen van negblokken. Rechthoekige 19de-eeuwse deuren tussen pilasters met lijstkapiteel; entablement met blinde fries en brede geprofileerde waterlijst. Houten kroonlijst op modillons. Bepleisterde oorspronkelijke dakvensters in de deurtravee: puntgeveltje met schouderstukken en overhoeks topstuk; deels zichtbare muurvlechtingen.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 210.