Stadswoning Hof van Holland

Beschrijving

Oorspronkelijk eigendom der zwartzusters. In 1798 door de Fransen aangeslagen en verkocht. In 1854 zogenaamd Hof van Holland, een soort logementshuis. Haaks in elkaar gewerkte bouwvolumes onder complexe bedaking (mechanische pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Aan straatzijde: breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met vernieuwde dakkapellen. Verankerde lijstgevel van bak- en zandsteen op arduinen plint; zandstenen muurbanden. Aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde rechtstanden van zandsteen; boven sporen van wigvormig ontlastingssysteem; zandstenen negblokken; arduinen latei en lekdrempel. Rechthoekige 19de-eeuwse deur in arduinen omlijsting op neuten onder geprofileerde waterlijst.

Achtergevels in traditionele bak- en zandsteenstijl met gelijkaardig uitzicht als voorzijde; gedichte steigergaten; centraal dakvenster onder geprofileerde latei op consooltjes. Houten kroonlijst op modillons.

Verankerd bakstenen tuinpaviljoen, eertijds bepleisterd, heden deels gedecapeerd en ingebouwd, mogelijk uit midden 19de eeuw. Gebouw op rechthoekige plattegrond met pilasters (grotendeels verdwenen) op de afgekante hoeken en bekroond door koepel (kunstleien). Rondboogvensters met arduinen lekdrempels onder doorgetrokken druiplijst. Fries met casementen.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 210.

Het omschreven tuinpaviljoen is niet meer gedecapeerd maar bepleisterd en wit beschilderd.