Kortrijkstraat

Beschrijving

Deel van de steenweg Gent-Kortrijk, rechtgetrokken in 1716-20, van de Gentstraat en kruispunt, zogenaamd "De Knok" tot de grens met Petegem. Vroeger Kerkstraat, naar de Sint-Martinuskerk bij de oude Leiebocht. Oorspronkelijk smalle straat, in 1965 verbreed door sloping van zuidelijke gevelwand en deels van noordwand, onder meer met oude pastorie. Deels behouden onpare huizenrij met bepleisterde (nummer 9-11) 19de-eeuwse rijhuizen en 20ste-eeuwse bakstenen of geglazuurde bakstenen huizen met meestal twee bouwlagen onder meer nummer 13 met gemarkeerde topgevel, houten erker en vensters met sgraffitopanelen in boogvelden en borstweringen, gedateerd 1909, nummer 17 met centrale houten erker en nummer41, voormalige toegang tot de kinderwagenfabriek Torck, voorheen met opschrift "Usines Torck, 1887-1927, Voitures d’Enfants-Kinderwagens".

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 180, 183.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen