Leernsesteenweg

Beschrijving

Deel van de steenweg van Gent-Deinze-Tielt, op het tracé van de oude heerbaan, aangepast in 1765 en recent verbreed. In het verlengde van de gelijknamige steenweg op grondgebied Bachte-Maria-Leerne loopt de nummering door sinds de fusie van beide gemeenten met Deinze. Voorheen stond, eveneens ten zuiden van de steenweg, ter hoogte van de Leiebocht, een stenen korenwindmolen, gebouwd in 1866 op grond van de familie van Crombrugghe, zogenaamd "De Vreeze molen" naar de molenaarsfamilie die hem in pacht hield. Stilgelegd in 1925 en gesloopt in 1958.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede band, XV, Gent, 1962, p. 162-163.
  • JANSSENS A., Windmolen bij St.-Martens-Leerne in Het Land van Nevele, IV, 3, 1973, p. 118.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen