Baron de Gieylaan

Beschrijving

Vroegere Bredestraat. Belangrijke noordelijke invalsweg naar het dorpscentrum, deels grensstraat met Sint-Denijs-Westrem. Tussen het kruispunt Hemelrijkstraat-Keistraat hoort enkel de rechter straatzijde met "Kasteel Grand Noble" tot De Pinte. Sterk variërende bebouwing van kleinschalige lintbebouwing tot vrijstaande hoeven.

Nummer 25: kloostergebouw in villastijl, in 1916 in gebruik genomen door de zusters Apostolinen, thans met nieuwe schoolgebouwen achteraan en links ervan feestzaal van 1926 achter het voormalig gemeentehuis van 1930. De vanouds bekende herberg "Den Duiver", thans "Te Lande" (nummer 112) met kern van 1719 (jaartal in dakpannen) werd recent verbouwd. Een deeltje van de straat tussen de oprit van de nieuwe brug over de spoorweg en de vroegere overweg is thans Florastraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen