Geografisch thema

Dorp

ID
6108
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6108

Beschrijving

Dorpscentrum, als verbinding tussen Pont-Noord en Pont-Zuid met knik en driehoekig pleintje voor de kerk (ten oosten) met onder meer de pastorie (nummer 2), het dienstencentrum (nummer 18, van 1937 in regionalistische stijl) en de Lagere school (nummer 32). Overige rijbebouwing met één of twee bouwlagen, voornamelijk met beraapte parementen, vlak omlijste vensters met luiken, onder zadeldak (nummer 1-3, 11-15, 19, 30). Nummer 23-25 met beschilderd bakstenen parement is in linker zijgevel door middel van muurankers gedateerd 1867.

Links voor het kerkhofhek, arduinen schandpaal afkomstig van de vierschaar van het "Hof van Welden" in Weldendreef (zie nummer 4), ten tijde van F. De Potter gemetst in de gevel van de herberg "de drie Linden" op het Dorp. Rechts, voor de kerk, voormalige herberg "Blauw Huis", reeds vermeld in 1761, thans nummer 7, zogenaamd "Boldershof" met nieuw voorgevelparement en zichtbare sporen van vlechtingen in linker zijpuntgevel.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bomenrij van gekandelaarde linden kerkhof Zevergem

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

  • Omvat
    Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

  • Omvat
    Twee gekandelaarde welkomstlinden kerkhof Zevergem

  • Is deel van
    Zevergem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorp [online], https://id.erfgoed.net/themas/6108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.