Burgerhuis Bargie

Alternatieve naam Het Schipke

• Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Bargie

is deel van de bescherming als monument Burgerhuizen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuizen

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie en zichtbare muurankers. Segmentboogvensters in bandomlijsting op de begane grond; oorspronkelijk rechthoekig op de tweede bouwlaag, volgens oude foto's in de loop van de 20ste eeuw aangepast tot segmentbogig met eenvoudige rocaille sluitsteen. Rechthoekige bovenvensters; latere dito deuren, eveneens in bandomlijsting. Kwartholle daklijst en centraal spiegelbogig dakvenster onder pseudofronton. Bewaarde sporen van zandsteen in rechterzijgevel.

Auteurs: Kennes, Hilde