Bouvier-Washerwijk

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

• Inventarisatie Kraainem (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bouvier-Washerwijk

Typologietuinwijken
Stijlregionalisme

Beschrijving

Sociale woonwijk uit de jaren 1920, kadastraal geregistreerd in 1923 en aangelegd door "Association sans but lucratif au profit des mutilés de guerre" volgens de tuinwijkgedachte, bestemd voor oorlogsinvaliden. Regionalistisch getinte baksteenbouw gemarkeerd door gekoppelde eengezinswoningen voorzien van lijstgevels afgewisseld met puntgevels. Traditionele elementen zoals vlechtingen, sierankers, steunberen op de hoeken. Cottage-getint door de overluifelde deuren. De aanleg is geschikt rondom een driehoekig pleintje. In de gevels zijn verscheidene oorlogsherdenkingsplaten gemetseld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1923/12.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Thomas, Hans