erfgoedobject

Bouvier-Washerwijk

bouwkundig element
ID
106937
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/106937

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bouvier-Washerwijk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bouvier-Washerwijk
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Sociale woonwijk uit de jaren 1920, kadastraal geregistreerd in 1923 en aangelegd door "Association sans but lucratif au profit des mutilés de guerre" volgens de tuinwijkgedachte, bestemd voor oorlogsinvaliden. Regionalistisch getinte baksteenbouw gemarkeerd door gekoppelde eengezinswoningen voorzien van lijstgevels afgewisseld met puntgevels. Traditionele elementen zoals vlechtingen, sierankers, steunberen op de hoeken. Cottage-getint door de overluifelde deuren. De aanleg is geschikt rondom een driehoekig pleintje. In de gevels zijn verscheidene oorlogsherdenkingsplaten gemetseld.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1923/12.

Bron     : THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Thomas, Hans
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op basis van onderzoek van Martine Kuhn en Colette Storms kon de inventaristekst van 2010 aangevuld worden.

De wijk van veertig huizen werd gebouwd in 1923-1924. Initiatiefnemer was “Asiles des soldats invalides belges” en haar dochteronderneming “Le Foyer du Mutilé”. A.S.I.B. is een in 1915 opgerichte vereniging die tot doel gratis onderdak te verschaffen aan invalide Belgische soldaten, zowel tijdens als na de eerste wereldoorlog. Men opteerde hier voor een gemengde wijk: een aantal percelen werd verkocht aan particulieren; de rest was bestemd voor de opvang van invalide soldaten en hun gezinnen. Architect Fernand Delbrassinne stond in het voor het ontwerp.

Auteurs :Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bouvier-Washerwijk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/106937 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.