Teksten van Bouvier-Washerwijk

Bouvier-Washerstraat ()

Sociale woonwijk uit de jaren 1920, kadastraal geregistreerd in 1923 en aangelegd door "Association sans but lucratif au profit des mutilés de guerre" volgens de tuinwijkgedachte, bestemd voor oorlogsinvaliden. Regionalistisch getinte baksteenbouw gemarkeerd door gekoppelde eengezinswoningen voorzien van lijstgevels afgewisseld met puntgevels. Traditionele elementen zoals vlechtingen, sierankers, steunberen op de hoeken. Cottage-getint door de overluifelde deuren. De aanleg is geschikt rondom een driehoekig pleintje. In de gevels zijn verscheidene oorlogsherdenkingsplaten gemetseld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1923/12.

Auteurs:  Thomas, Hans

Woonwijk in regionale stijl, vermoedelijk daterend van kort na 1918. Interessante inplanting van diverse gekoppelde woningen langs twee straten met centraal dwarsstraatje uitlopend op een klein plein. Bakstenen huizen met zadeldaken en brede puntgevels met dakkapellen; houten kozijnen en roedeverdeling voor de ramen. Mogelijk gebouwd onder het patronaat van bankinstellingen, te oordelen naar de gevelstenen met opschrift "Hommage de..." en vermelding van gesneuvelden en oorlogsfeiten.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne