• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuizen

Beschrijving

Oorspronkelijk samen met nummer 8 zogenaamd De Croon. Tussen 1834 en 1846 gesplitst en verbouwd tot twee woningen. Empiregetint breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en dito bouwlagen onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, verticaal geritmeerd door gevelhoge lisenen. Overwegend rechthoekige vensters met lekdrempels op consooltjes. Rondboogvensters op de bel-etage; geprofileerde archivolten op doorgetrokken imposten. IJzeren hekjes bij de bovenvensters. Rechthoekige poort in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten; aansluitende balkonplaat rustend op zware voluutconsoles, waartussen fries met ruitvormig paneel; ijzeren empireleuningen. Gelede architraaf en geprofileerde houten kroonlijst.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 232.