Kapelsesteenweg

Beschrijving

Drukke transitoweg met lintbebouwing van Antwerpen naar Bergen-op-Zoom die de grens vormt van Brasschaat en Ekeren. Aan de steenweg: het centrum van het gehucht Donk (grotendeels grondgebied Ekeren) met het Sint-Michielscollege (1930) en de neogotische kerk van het Heilig Hart van Jezus van 1888-1890 naar ontwerp van L. Gife.

Het gehucht Donk omvatte op het grondgebied Brasschaat de kasteeldomeinen zogenaamd "Bisschoppenhof" of "Hof van Baillet-Latour" (kasteel gesloopt in 1936-1938 en domein verkaveld) en zogenaamd "Nieuw ter Borcht" of "Hof van Baron du Bois" in 1946 verkocht aan een immobiliënmaatschappij die het kasteel sloopte en het domein verkavelde. Ook het domein van het "Hof de Vries", gegroeid uit de zogenaamde "Vriesedonkhoeve", werd in 1923 verkocht en herschapen in villagronden.

Auteurs: Steyaert, Rita