Hoekhuis De Draeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Draeck

Beschrijving

Hoekhuis aan de Grote Markt. Reeds bekend in 1409 als "De Draeck". Het huis rust op één enkele zuil (heden ingebetonneerd) met kapiteel van hetzelfde type als de zuilen in de kelder van het Schepenhuis. Oorspronkelijk vertrok hier een onderaardse gang onder de Grote Markt vermoedelijk naar het oud stadhuis. Heden goudzaak "De Meersman", gesticht in 1870.

Hoekhuis van drie bouwlagen en respectievelijk vier en twee traveeën onder half schilddak, met inspringend gedeelte aan de Grote Markt van vier traveeën, drie bouwlagen en tussenverdieping tussen de eerste en tweede bouwlaag, onder gebogen zadeldak. De scherpe dakhelling (nok parallel aan de Grote Markt, kunstleien) wijst op een oudere kern. Witbeschilderde bepleisterde lijstgevel met tot kordon doorgetrokken lekdrempels in bovenverdieping. Rechthoekige vensters met vlakke omlijstingen en smalle druiplijsten. Eenvoudige versiering der borstweringen van bovenverdieping in het hoekpand. Latere dakkapel en verbouwde begane grond.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle