erfgoedobject

Hoekhuis De Draeck

bouwkundig element
ID
107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/107

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Draeck
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Draeck
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis aan de Grote Markt. Reeds bekend in 1409 als "De Draeck". Het huis rust op één enkele zuil (heden ingebetonneerd) met kapiteel van hetzelfde type als de zuilen in de kelder van het Schepenhuis. Oorspronkelijk vertrok hier een onderaardse gang onder de Grote Markt vermoedelijk naar het oud stadhuis. Heden goudzaak "De Meersman", gesticht in 1870.

Hoekhuis van drie bouwlagen en respectievelijk vier en twee traveeën onder half schilddak, met inspringend gedeelte aan de Grote Markt van vier traveeën, drie bouwlagen en tussenverdieping tussen de eerste en tweede bouwlaag, onder gebogen zadeldak. De scherpe dakhelling (nok parallel aan de Grote Markt, kunstleien) wijst op een oudere kern. Witbeschilderde bepleisterde lijstgevel met tot kordon doorgetrokken lekdrempels in bovenverdieping. Rechthoekige vensters met vlakke omlijstingen en smalle druiplijsten. Eenvoudige versiering der borstweringen van bovenverdieping in het hoekpand. Latere dakkapel en verbouwde begane grond.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis De Draeck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.