Herberg en roepzaal Schippershuis

Eertijds een druk bezochte herberg en roepzaal. Aangekocht door de stad in 1919.

Laat-classicistisch breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Gedecapeerde en hervoegde lijstgevel op arduinen plint. Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting onder kroonlijst, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hogerop gevelsteen met ooievaar die een vis in de bek draagt en jaartal 1719, afkomstig van de abtsherberg van Sint-Bernards (zie Abtsherbergstraat), afgebroken in 1867. Overige gevels met gelijkaardig uitzicht.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier,Antwerpen, 1980, p. 225.