Grootbroekstraat

Gemeente Kinrooi
Deelgemeente Molenbeersel
Straat Grootbroekstraat

• Inventarisatie Kinrooi (adrescontroles, geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

De Grootbroekstraat volgt de loop van de Abeek, die hier de zuidelijke grens van de gemeente vormt.

Achter het voormalige, thans volledig verbouwde Schanshof (nummer 35), in de hoek tussen de Grootbroekstraat en de Makkestraat, lag de schans van Molenbeersel, waarvoor in 1634 reeds een aanvraag was gedaan. Het is niet duidelijk wanneer deze schans gebouwd werd. Zij staat niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), wel in de Atlas van de Buurtwegen (1845), samen met het Schanshof, op de huidige percelen Kinrooi, 2de Afdeling Sectie D/4, 836 k en 835 g; de grachten zijn in de Atlas nog aanwezig of toch duidelijk te onderscheiden.