Willembrug

Straat Kattendijkdok

is beschermd als monument Willembrug

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Willembrug

Typologiebruggen
Dateringderde kwart 19de eeuw

Beschrijving

Aan de zuidzijde van het Verbindingsdok ligt de Willembrug, de oudste nog bestaande hydraulische ijzeren draaibrug van 1869, van 80 t, waarvan 32 t tegengewicht. Oude benaming: brug E. De aandrijving der brugbeweging, sinds ca. 1900 dezelfde als deze aan de Nassaubrug, werd in 1974 vernieuwd: elektrische pomp en regelbare oliedruk 100-200 bar met behoud van het werkingsprincipe (ontwerp ing. A. Himler). In juni 1988 overgebouwd naar Nassaubrug toen de Willembrug buiten dienst werd gesteld wegens taatsbreuk.

Aan de oostzijde loopt de "eroef", symbolische grensdraad der Israëlitische Orthodoxe Gemeente.

• HIMLER A. met medewerking van BOSMANS G., Modernisering van Willembrug en Asiabrug; verdwijning van Bonapartebrug, in Sodipa, XXIII, 1975, p. 57.