erfgoedobject

Kattendijkdok

bouwkundig element
ID
10720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10720

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kattendijkdok
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Kattendijkdok: kaaimuren
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Genoemd naar de hier destijds gelegen Kattendijk, die zijn naam had van de nog oudere Kattenberg, een hooggelegen weg tegen de Schelde aan. Een "kat" in de vestingbouwkunde is een verhoogd gedeelte op een verdedigingswal, inzonderheid voor het plaatsen van geschut, zie katapult.

Middenstuk en saskom werden gegraven van 1858 tot 1859; de verlenging in zuidelijke richting op gronden door het slechten van de Spaanse vesting vrijgekomen, dateert van 1869, in noordelijke richting van 1877-81. De Kempische Vaart van 1863 mondde uit op de oostkaai, in de aslijn van de Kattendijksluis, via sluis nummer 6. Na de afschaffing hiervan, wegens aanleg van Kempischdok en Asiadok met sluis nummer 17, werd in de put het mechanisme ondergebracht van de in 1878 opgerichte hydraulische kraanbok of Grote Bik voor 120 ton, geëlektrificeerd in 1907 en gesloopt in 1935.

Meer zuidwaarts, aan Rigastraat en Cadixstraat stonden twee kranen van 40 ton uit 1868 (hydraulisch vanaf circa 1878) en 1884. Gesloopt circa 1914 en in 1926. Bij kaaiwerken circa 1980 stootte men op de fundering van de jongste hiervan.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Himler, Albert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kattendijksluis

 • Is gerelateerd aan
  Mexicobruggen

 • Is gerelateerd aan
  Pomphuis bij Stadsdroogdokken 1 tot 6

 • Is gerelateerd aan
  Schrijnwerkerij van Beliard Dry Dock scheepsherstellers

 • Is gerelateerd aan
  Stadsdroogdokken 1 tot 6 en 8 tot 10

 • Is deel van
  Haven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kattendijkdok [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.