Amersveldestraat

Oostwestelijke verbindingsstraat van Gits naar Kortemark; hoofdstraat van het gehucht "De Geite".

Woon- en kleinhandelsfunctie. In het centrum grosso modo aaneengesloten bebouwing van doorsnee rijhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw van één en twee bouwlagen onder pannen zadeldak naast enkele notabelenwoonsten. Nummer 102, herberg "Gasthof St.-Jozef". Tot dicht tegen de gehuchtskern hoevebouw. Religieuze functie, namelijk Sint-Jozefkerk en voorheen ook onderwijsfunctie. Nummer 85, voormalig spoorwegstation Sint-Jozef. Op industrieel gebied nummer 106, voormalig veevoederbedrijf Dewulf met bakstenen silo met zichtbare betonstructuur, en nummer 152 voorheen steenbakkerij.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol