Ardooisestraat

Beschrijving

Van de kruising Baron-, Kachtemse- en Vijfwegenstraat naar Ardooie. Steenweg, aangelegd in 1873 met tramspoor Ardooie-Izegem (1909-1952). Voorheen ook "Verhulst molen", afgebroken na de Eerste Wereldoorlog, zie nummer 2, zogenaamd "molenhuis". Veel bebouwing uit de jaren 1950, onder meer sociale woningbouw, en recente architectuur. Voorbij de dorpskern landelijke straat met onregelmatige rooilijn. Meerdere boerenarbeidershuizen, onder meer nummer 189 met aandak met vlechtingen met kern uit 18de-19de eeuw; nummer 161, nu zogenaamd "De Zonnewinde" uit de 19de eeuw met verankerde gewitte voorgevel van oorspronkelijk vijf traveeën en achterliggende schuur.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 192.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol