Baronstraat

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Kachtem en Ingelmunster. Genaamd naar de baron van Ingelmunster, die landerijen bezat in de zuidoosthoek van Emelgem, zie Ingelmunstersestraat.

Sinds het interbellum deels industriële vestigingen: nummer 137, rechts ervan en uitkomend in de Kouterstraat de voormalige Werkhuizen Romolo van Romolo Varutti D'Hondt, gesticht in 1926, voor vervaardiging kunstmatige arduin en witsteen en granitoartikelen; links van nummer 114, houtzagerij Roger Decoopman, met ruim boomplein, na de Tweede Wereldoorlog werd het terrein aangekocht door borstelstelen- en houtwarenfabriek van de gebroeders Daenens. Tevens borstelfabrieken, nr. 65 Ameye gespecialiseerd in huishoudborstels en speciale borstels, nummer 87 Hochepied, producent van draadborstels.

Basisbebouwing: in kern 19de-eeuwse arbeidershuizen van één bouwlaag en drie à vier traveeën, onder pannen zadeldak, evenwel sterk verbouwd qua muuropeningen (onder meer nummers 96-98 en 148-152); nummer 178 met parement verfraaid met gele en lichtrode baksteen en centraal dakvenster. Talrijke rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, nummers 109, 111 en 113, diephuizen met respectievelijk schouder-, trap- en tuitgevel. Nummers 6, 8 en 10, typerende woningen van twee bouwlagen en respectievelijk twee, vier en drie traveeën voorzien van korfbogige muuropeningen. Nummer 97, interbellum woonhuis waarnaast werkplaats en achterliggende industriële gebouwen. Nummer 2, voormalige, interbellum hoekherberg met afgesnuite hoektravee benadrukt door trapgeveltje. Naast rijhuizen ook villa's.

• Dit is West-Vlaanderen, p. 410.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol