Burgemeester Vandenbogaerdelaan

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg met recht tracé, aangelegd in 1910 als verlenging van de Baron de Pélichystraat. Genaamd naar de Izegemse burgemeester Valère Vanden Bogaerde (1855-1904); in de volksmond ook wel "Boulevard”. Residentiële laan met talrijke burgerwoningen en herenhuizen vaak in opdracht van schoen- en borstelfabrikanten; tevens enkele vrijstaande monumentale villa's, daterend uit het interbellum. Naar het centrum toe ook enkele wijkwinkels en herbergen onder meer nummer 2, beenhouwerij van 1910, naar ontwerp van Ch. Laloo (Harelbeke); vernieuwde winkelpui; nummer 7, winkel-woonhuis getypeerd door brede poorttravee met laadluik. Nummer 10, eenvoudige bakstenen lijstgevel met vernieuwde pui van 1936 naar ontwerp van A. Spriet (Izegem) gekenmerkt door de geglazuurde tegelbekleding. Nummer 13, hoekpand van 1910 getypeerd door afgeschuinde hoektravee oplopend in een als hoektorentje uitgewerkt dakvenster, onder leien schilddak met sierlijke vorstkam. Ook een voormalige drukkerij "Vandoorne", van 1931, nummer 1.

Basisbebouwing met breedhuizen van twee à drie bouwlagen en verschillende gevelbreedte onder zadel-, mansarde- of plat dak. Naast de rijkere woningen ook eenvoudige lijstgevels, aansluitend bij de 19de-eeuwse baksteenarchitectuur, vaak getypeerd door het gebruik van lichtere sierbaksteen en tandfriezen: nummers 8, 9, 16, 19 (1910), 35, 37 (1923); nummer 51, van 1928, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem). Voorts enkele bepleisterde gevels: nummer 11, van 1911 getypeerd door licht overkragend dakvenster met trapgeveltje. Verder woningen aansluitend bij de regionale baksteenarchitectuur onder meer nummer 25, naar ontwerp van Ch. Laloo (Izegem), bouwplan goedgekeurd in 1926; bakstenen lijstgevel getypeerd door licht overkragend dakvenster met voluten, driezijdige erker. Nummer 27, eenvoudige bakstenen lijstgevel met typische poorttravee gebouwd in 1922.

Interbellumhuizen aansluitend bij de art deco onder meer nummer 41, van 1926, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem); nummer 49, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem), van 1929. Ook verscheidene woningen aansluitend bij de strakkere, meer vooruitstrevende architectuur: met name nummer 78 van 1938, naar ontwerp van het architectenbureau Henninck en Huisman (Izegem). Typerende lichte bakstenen lijstgevel met in- en uitspringende muurvlakken. In het laatste deel van de straat nieuwbouw uit de jaren 1950-1960.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunnigen 14/ 1909-1911, 20/ 1926, 31/ 1929, 40/ 1931, 43/ 1932 (1923), 63/ 1936.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol