Haaipanderstraat

Beschrijving

Lange, landelijke straat, van Ingelmunstersestraat naar Meulebekestraat. Meerdere boerenarbeidershuizen. Voorts nummer 85, historische hoeve, zogenaamd "Groot Gistelgoed" aangeduid in Landboek van Emelgem uit 1714 door Stueperaert. Woonhuis gelegen op mote, overige gebouwen sterk gewijzigd of gesloopt. Ten noorden ervan, volgens Landboek van Emelgem uit 1714, de hoeve "Klein Gistelgoed", heden gelegen ter hoogte van nummer 87, echter totaal vernieuwd. Op hoek met Merelstraat ijzeren kruis, met opschrift "Mijn Jezus Bermhertegheid" opgericht tussen twee rode beuken, links ervan Mariakapel van 1988. Op hoek met Veldstraat zogenaamd "Stormens kruis" uit de 19de eeuw, zijnde  houten kruis met gietijzeren beeld waaronder opschrift "Mijn Jezus Barmhartigheid", opgericht tussen vier linden.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol