erfgoedobject

Asiadok

bouwkundig element
ID
10731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10731

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Asiadok
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Asiadok ( haaks op Houtdok en evenwijdig met Kempischdok) grotendeels voltooid in 1871; vergroting in noordelijke richting van 1888; in 1955-60 met het Straatsburgdok verbonden.

Aanvankelijk zogenaamd "Vaartdok" omdat hier, ter hoogte van de huidige IJzerlaan de Kempische Vaart uitmondde, via sluis nummer 17 (1873) die in 1935 werd gedempt (zie ook Kattendijkdok).

Het Asiadok ontving hout in het noorddeel. Aan zuid- en westkaai met steenkooloverslag werkten van 1877 tot 1886 de zes enige stedelijke stoomkranen op sporen, mislukt experiment door veelvuldige sabotage. In de zuidhoek is een herstellingsbedrijf voor binnenschepen gevestigd, met twee van de drie drijvende droogdokken in de haven; het andere ligt in de noordoosthoek van het Kempischdok.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Himler, Albert, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Asiabrug

 • Is gerelateerd aan
  Havenafdaken bij Asiadok

 • Is deel van
  Haven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Asiadok [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10731 (Geraadpleegd op )