Kortrijksestraat

Beschrijving

Oude zuidelijke uitvalsweg die vanuit het centrum van Izegem via Lendelede en Heule naar Kortrijk loopt. Oudste vermelding gaat terug tot 1551; aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Oorspronkelijk aardeweg, geplaveid in 1889. Begin 20ste eeuw rechtgetrokken ter hoogte van de wijk Nieuwe Wereld.Voormalige vestigingsplaats van de molen De Jonghe (afgebroken in 1916) en de Hondekensmolen (ook Schoonveldemolen genaamd zie Hondekensmolenstraat). Laatst genoemde horende bij de historische hoeve zogenaamd "Roode poort", voorheen zogenaamd "Het Goed ter Elst" genaamd en zetel van het gelijknamige achterleen van de heren van Izegem.

Lange straat, met gebogen tracé. Zeer heterogeen straatbeeld door vernieuwde parementen en talrijke nieuwbouw, onder meer appartementsgebouwen van drie bouwlagen.

Rijbebouwing met overwegend arbeidershuizen uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw, vaak als eenheidsbebouwing, homogeniteit evenwel doorbroken door vernieuwde parementen. Ook verscheidene rijtjes dwars op de straat ingeplant onder meer nummer 24-32. Voorts, enkele herbergen en buurtwinkels onder meer nummer 116, herberg "Aubisque" van 1936, naar ontwerp van J. Winders. Verder ook voormalige industrie: onder meer schoen- borstel- en borstelhoutenfabrieken. Onder meer de borstel- en borstelhoutenfabriek Deldycke-Dutoit, gesticht in 1899 door Fl. Sintobin en in 1908 aangekocht door Deldycke. Meubelfabriek Van der Haegen gesticht in 1934 en thans verdwenen. De schoenfabriek Vandecasteele (circa 1890-1962, merknaam "L' abeille d'or"). Tussen nummer 147 en nummer 149, elektriciteitskabine uit de jaren 1930, met geometrische geaccentueerd gevelparement.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer getypeerd door tandfriezen (nummer 255-257) en gecementeerde muurbanden (nummer 84). Ook gecementeerde gevels (nummers 56, 74, 95,145).

Ter hoogte van het zogenaamd "Kasteel ter Wallen", dieperin gelegen beluikje rondom een beboomd pleintje zogenaamd "Maandagmarkt" (nummers 29-54); lage arbeidershuisjes van één bouwlaag; en twee à drie traveeën Naar het straateinde toe sociale woningbouw van 1924, in opdracht van de "Iseghemse Bouwmaatschappij" (nummers 291-317). Eenheidsbebouwing van veertien woonhuizen met voortuintje; telkens twee traveeën en twee bouwlagen in spiegelbeeldschema; afwisselend punt- en lijstgevels; eenheid verbroken door vernieuwde parementen.

Interbellumwoningen aanleunend bij de art deco: nummer 2-4 van 1936, naar ontwerp van F (?) Vandommele (Izegem), met benadrukt portaal van groengeglazuurde strekse baksteen; houten deur met typische patrijspoortvensters. Nummer 102, van 1936 en nummer 150 van 1929 (naar ontwerp van J. Degezelle, Izegem) met fraai glas-in-loodbovenlicht. Nummer 118-120, tweewoonst van 1935, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem); benadrukte begane grond door streks metselverband; behouden houtwerk zie deur nummer 120. Nummer 160-162, met typerend rechthoekige erker en balkon met buisprofiel.

Voorts enkele bakstenen lijstgevels aanleunende bij een meer zakelijke vormgeving: nummer 73, naar ontwerp van E. Allewaert, een woon-winkelhuis van 1935 met typische muurdam van blauwgeglazuurde tegels; aangepaste pui; nummer 108 van 1934, naar ontwerp van G. Monteyne (aannemer, Izegem) met typerende granitobepleistering.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 17/ 1924, 27/ 1929, 55/ 1934, 58/ 1935, 59/ 1935, 64/ 1936.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen in Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie. Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1974-1975, 6 delen, p. 188-190.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 237-239.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 149.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol