Krekelstraat

Beschrijving

Lange straat van de Sint-Pietersstraat naar de Rijksweg (N 36); gebogen tracé. Tot eind 19de eeuw landelijke weg lopend tot Oude Ieperseweg; vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw, met aanleg van Kokelarestraat, lopend tot laatst genoemde. Vanaf 1974, door de aanleg van Rijksweg, ten noorden Wallemotestraat genaamd. Versmalling van de straat ter hoogte van de Bellevuestraat.

Overwegend arbeiderswoningen opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw en veelal als gegroepeerde eenheidsbebouwing onder meer getypeerd door tandfriezen; eenheid evenwel vaak doorbroken door vernieuwde parementen en aangepaste muuropeningen. Nummer 11-21, getypeerd door het gebruik van lichte baksteen voor ontlastingsbogen, deels behouden houtwerk, zie persiennes. Kruispunten met de zijstraten getypeerd door panden met afgeschuinde hoektravee onder meer nummer 18-32, verankerde baksteenbouw van 1879, zie jaarsteen (nummer 18), geconcipieerd als wapenschild. Nummer 8-12, eenheidsbebouwing van drie arbeiderswoningen met typerende lateien in simili-natuursteen van 1929, naar ontwerp van B. Spriet (Izegem).

Ook enkele herbergen en buurtwinkels onder meer nummer 4, met behouden winkelpui met rolluikkast. Nummer 123, voormalige wijkwinkel van 1932, naar ontwerp van J. Degezelle (Izegem); art-decogetinte muuropeningen, zie vensters met getrapte bovenhoeken en gecementeerde bekroning van deurtrav. Nummer 121, voormalige herberg van 1933, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem), aanleunend bij de regionale wederopbouwarchitectuur, zie trapgevel.

Vanaf de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan vestiging van industrie onder meer voormalige borstelfabriek Sintobin fréres (thans afgebroken en vervangen door parking); de voormalige steenbakkerij Vandeputte (afgebroken in de loop van 1974-1975), sinds het derde kwart van de 19de eeuw gelegen ter hoogte van de huidige stedelijke sport- en recreatieterreinen en de Steenovenstraat (zie naam). De voormalige borstelfabriek Etablissements Genson & Cie, nummer 139. Voormalige vestigingsplaats van de firma G. Handsaeme", thans zeepziederij, gespecialiseerd in de constructie van machines voor de schoennijverheid, nu gevestigd Abelestraat nummer 102. Nummer 101, voormalige schoenfabriek Ets Werbrouck Frères (merknaam Mandel Shoe), de productie werd stilgelegd in 1965. Nummer 148, de Izegemse Melkcentrale, zie opschrift in rechter zijgevel. Nummer 157, constructiewerkhuizen M. Rebry-Verscheure, gespecialiseerd in het vervaardigen van borstelmachines; gesticht in 1933 in de Bellevuestraat.

Naar het straateinde toe, nummer 220-222, hoeve gedateerd 1901, met typerende fries en muurnisje met heiligenbeeld; tot woonhuis verbouwde schuur gelegen aan de Europalaan; linker zijgevel getypeerd door getrapte fries en jaarsteen: 1900. Aan de voormalige erfoprit Christus aan het kruis.

Gecementeerde lijstgevels onder meer nummers 48-50, 110-112, 140, 212. Verder, eenvoudige interbellumarchitectuur aansluitend bij de 19de-eeuwse baksteenarchitectuur met typerende tandfriezen en sierbaksteen (nummers 33, 70-74, 93, 119,126, 166).

Nummer 141-143, tweewoonst aansluitend bij de art deco, zie metselwerk, van 1938, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem).

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 26/ 1926, 30/ 1929, 47/ 1932, 49/ 1933, 67/ 1938.
  • ROOSE CL., Industriële inplantingen te Izegem. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, R.U.G., 1974-1975, p. 596-598.
  • VANDROMME A, Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 315.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2dln., p. 154. Dit is West-Vlaanderen, p. 667- 670.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol