Kruisstraat

Beschrijving

Tussen Roeselaarsestraat en het kruispunt Nederweg/ Stationstraat/ Hondstraat (eertijds de Kruisplaats). Voorheen Groenstraat zie kaart van Sanderus (1641), vanaf de 19de eeuw Kruisdreef verwijzend naar de barokke zogenaamd "Kruiskapel". Overwegend commerciële functie en tot het derde kwart van de 20ste eeuw ook industrie onder meer de voormalige borstelfabriek Gheysens, merknaam "de Zwaan" (1824-1988), voormalige borstelhoutenfabriek Vandekerckhove-Laleman, cichoreifabriek La rénommée des Flandres en de voormalige brouwerij Rosseel, zogenaamd "St.-Arnoldus".

Basisbebouwing: rijhuizen van één (nummer 39) à drie bouwlagen onder voornamelijk pannen zadeldaken, maar ook platte daken, uit de 19de eeuw en voornamelijk het eerste kwart van de 20ste eeuw; ook nieuwbouw en aangepaste of vernieuwde parementen. Eenvoudige baksteenarchitectuur uit eind 19de eeuw onder meer nummer 3-5, met houten winkelpui en muurnis; ook enkele bepleisterde lijstgevels onder meer nummer 23, van 1907, naar ontwerp van W. Vercoutere (Izegem). Voorts enkele interbellumwoningen onder meer nummer 35, volgens bouwplan van 1929, aanpassen van herberg zogenaamd "Den Halve liter", tot kapperszaak, naar ontwerp van C. Lattre (Ardooie), heden verhoogd met één bouwlaag. Nummer 36, Voormalige art-decogetinte (zie zwartgeglazuurde tegels) herberg zogenaamd "Sportwereld", volgens bouwplan verbouwd in 1935, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Nummer 24. Enkelhuis aanleunend bij de Anglo-Normandische architectuur, van 1947 zie gevelsteen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/ 1903, 30/ 1929, 57/ 1935.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 77, 155, 156.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol