Marktstraat

Beschrijving

Van de Grote Markt naar de Roeselaarsestraat; recht tracé. Maakt deel uit van het oudste stratenpatroon van de stad (zie Sanderus, 1641); de oudste vermeldingen gaan terug tot 1521. Van oudsher dicht bebouwde handel- en woonstraat; het oorspronkelijke karakter van de winkelpanden is echter teloorgegaan door de vervangende recente winkelpuien. Daarnaast vanaf de tweede helft van de 19de eeuw ook verschillende industrieën voornamelijk gevestigd in de tuinen onder meer "Chocolaterie Van Eecke", Metaalconstructiehuis "P. Dekeirsschieter", meubelfabriek "M. Verduyn-Gryspeert" en borstelfabriek "Dupont en Cie"; heden allemaal verdwenen.

Door het commerciële karakter van straat wordt de bebouwing voortdurend vernieuwd en aangepast aan de heersende tijdsgeest; heden wordt het heterogeen straatbeeld voornamelijk bepaald door de typerende architectuur uit de jaren 1920-1930 en nieuwbouw; ook resterende panden uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Basisbebouwing: burgerwoningen en winkelpanden van twee à drie bouwlagen voornamelijk onder zadeldak, maar ook platte daken. Verschillende bepleisterde en gecementeerde lijstgevels onder meer nummer 16, met fraai uitgewerkte vensterleuningen en sierdeksels en nummer 34, met horizontaliserende druiplijsten en kordonvormende onderdorpels en puilijst. Nummer 6, met oudere kern, maar bekleed met glazuurtegels uit de jaren 1930.

Voor de jaren 1920 is de min of meer regionalistisch getinte architectuur typerend onder meer nummer 1-3 van 1923, naar ontwerp van C. Spriet (Izegem) met fraai centraal dakvenster, nummer 31 met eenvoudige lijstgevel van 1925 en nummer 39, rijhuis van 1925 bekleed met typische parement van witgeglazuurde baksteen en dito bruine muurbanden, lateien enzomeer. Nummer 14, eigen woning van architect E. Allewaert, als "rustieke" interpretatie van een puntgevel uit de jaren 1950.

Nummer 33 winkelpand van 1940 nog enigszins aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem); erker met typerend vensterregister.

Op de hoek met de Roeselaarsestraat standbeeld, zogenaamd De Pekker, van 1994, naar ontwerp van M. Claerhout (zie grote Markt). Bronzen beeldje op arduinen sokkel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 43/ 1932 (1923), 18/ 1925, 70/ 1940.

Auteurs: De Gunsch, Ann