Nieuwstraat

Beschrijving

Verbindt de Korenmarkt met de Roeselaarsestraat; recht tracé. Oudste vermelding in 1571. Maakt deel uit van het oude stratenpatroon en is van oudsher bebouwd zie onder meer Ferrariskaart (1770 - 1778). Commerciële en woonfunctie en enkele kleine -onder meer voormalige- bedrijfjes, onder meer meubelfabriek Clarysse, en schoenfabriek Clement-Brabant (1829-1971, merknaam Le croissant d'or), heden afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Vrij gaaf bewaarde westelijke gevelwand met bebouwing teruggaand tot de tweede helft van de 19de eeuw, maar ook recentere bebouwing uit het interbellum. De homogeniteit van de oostelijke gevelwand wordt voornamelijk doorbroken door nieuwbouw zijnde appartementsgebouwen van vier bouwlagen

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel of mansardedaken, maar ook platte daken bij de recentere bebouwing.

De behouden bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw wordt gekenmerkt door bepleisterde en beschilderde lijstgevels: onder meer nummers 11, 15 en 16. Nummer 24, herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, met vernieuwd parement uit de jaren 1920, met behouden ordonnantie. Voorts enkele woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 31 van 1903, naar ontwerp van L. Verstraete (Izegem). Voorts ook verschillende interbellumwoningen aanleunend bij de regionale baksteenarchitectuur.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/ 1903. Archief Nationaal schoenmuseum, Izegem.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol